СУБОТА — 19.08.2017 — Преображење Господње

У манастиру Дајбабе у цркви Успење Пресвете Богородице на празник Преображења Господњег, игуман архимандрит Данило служио је Бденије. У наставку прије изласка сунца  о.Данило служио је Свету Литургију на Дајбабској Гори.

Услиједила је Света Тајна причешћа, па се Светим Тајнама и Крви Христове, вјерни народ присајединио у великом броју. У наставку је обављено освештање и благосиљање плодова — грожђа које је касније подијељено вјерном народу на благослов.

»Једнога дана, треће године Своје проповеди на земљи, Исус поведе апостоле Петра, Јакова и Јована и изађе с њима на гору Тавор да се моли Богу. Док се молио, Његово се лице измени и засија као сунце, а хаљине Његове постадоше сјајне и беле као снег. Тако се Он преобрази пред њима и показа део Своје божанске славе. Поред Христа указаше се Мојсије и Илија и разговараху с Њим о смрти која Га чека у Јерусалиму. Затим се спусти један сјајан облак и заклони их, «и гле, глас из облака говораше: ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи; њега слушајте.» (Мт. 17;5)

Кад апостоли чуше глас Божји, уплашише се и падоше лицем на земљу. Исус им приђе, додирну их и рече:»устаните и не бојте се!» (Мт. 17;7) Кад подигоше очи, облака више није било. Видеше самога Исуса који је опет имао Свој обичан изглед. И сиђоше с горе.

 

Закладка Постоянная ссылка.

Комментарии запрещены.