Сриједа 02.08.2017 — Св. Литургија — Свети Илија — Громовник

У сриједу 2. августа на празник Светог Илије — Громовника, у манастиру Дајбабе одслужена је Св. Литургија. Литургију је служио игуман манастира архимандрит Данило. У час празника игуман је освештао колач и жито.

Светој Чаши приступио је велики број вјерника, приступило је и доста дјеце. Послије Литургије, сабрање је наставило дружење у гостопримници гдје су били послужени кафом, колачима…. Након послужења настављено је дружење у трпезарију.

Према предању, свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вјере, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама. Св. Илија је присутан и у визији светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак на земљу Христа Спаситеља – ново преображење коме се нада и у који верује хришћански свијет. Према књизи Откривења Јовановог, други долазак Христов најавиће Илија са старозавјетним пророком Енохом и њиховим страдањем треба да почне ново преображење човјечанства.

Вјерује се да Св. Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнио на небо, па се та сцена слика на празничким илинданским иконама. Позната је и сцена са светим Илијом у пећини, у коју се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

Закладка Постоянная ссылка.

Комментарии запрещены.