Монашење у Манастиру Дајбабе

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије замонашио је 8. августа, у навечерје празнике Светог великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охриског у манастиру Дајбабе код Подгорице искушеника ове обитељи Леона коме је дао монашко име Пантелејмон.

Након монашења Митрополит Амфилохије је рекао да се Свети старац Симеон Дајбабски, који је кијевски ђак и подвижник, радује ове ноћи што му је Господ послао монаха Пантелејмона из Кијевске Руси.

„Да узврати Светом Симеону за онај свети постриг у Кијево-печерској лаври, да се постриже у овој Дајбабској лаври Успенија Пресвете Богородице. И да прими име Светог великомученика Пантелејмона, великог чудотворца Божјег, који је бескрајно љубио ближње своје и у исто вријеме био вјеран Христу Богу до своје мученичке смрти“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је Свети Пантелејмон један од најпознатијих мученика Цркве Христове у свим земаљским народима.

„Посебно је познат и признат у великој благословеној Русији. Нека би Господ молитвама преподобнога старца Симеона нашега, преподобних Антонија и Теодосија Печерских, Светога Сергија Радоњешкога и Серафима Саровскога, Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца, Светога Климента Охридскога нашем брату Пантелејмону подарио да оно што је овдје вечерас обећао испуњава у све дане живота свога, да би га Господ прибројао међу изабранике Своје“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Закладка Постоянная ссылка.

Комментарии запрещены.