09.05.2016 — Свечана Марковданска литиjа

 

МАРКОВДАНСКА ЛИТИЈА У ПОДГОРИЦИ СА МОШТИМА СВЕТОГ СИМЕОНА

Литија са моштима преподобног Симеона Дајбабског поводом празника Светог апостола и јеванђелиста Марка, Крсне славе и заштитника Подгорице, кренула је, као и претходних година, из цркве Светог Ђорђа под Горицом до кућа Ђечевића гдје се некада налазио манастир посвећен Светом Марку.

Литију је предводио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

«Ево нас, драга браћо и сестре, настављамо овај свети молитвени ход, који траје вјековима од цркве Светога Ђорђа до овога свештенога мјеста посвећенога Светом апостолу и јеванђелисту Марку», рекао је Владика Амфилохије.

«Он нас сједињује са Богом и једне са другима. Долазимо овдје да примимо благослов ове древне светиње и да донесемо благослов часној и честитој породици Ђечевића која чува достојанствено ово свето мјесто последњих вјекова све до старца Халита Ђечевића и његовог овдје присутног сина Мирсада и њихове часне и честите породице», казао је он.

Владика је казао да је ово знамење не само важно за нас, за овај град, за Цркву и овај дом. «Сусрети овакве врсте, сусрети у име Божје, у миру љубави и радости су сусрети који позивају и све друге да крену оваквим благословеним ходом и путем да би сви људи могли једним срцем да прослављају Бога и у исто вријеме да један другога благосиљају».

«И да један другоме чувају достојанство и образ», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је заблагодарио породици Ђечевић која наставља да чува ово свето предање.

«Надамо се у Бога да ће оно бити на добро свију нас и на добро дома овога, на благослов овога града и свих људи добре воље», закључио је Митрополит Амфилохије.

Закладка Постоянная ссылка.

Комментарии запрещены.